به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی در نشستی با نمایندگان ستادهای پیشین انتخاباتی خود در سراسر کشور با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم گفت : باید اهداف مهم مرحلهای و قابل دستیابی را که میتواند زمینه ساز رسیدن به هدفهای بلندتر باشد، بشناسیم و در جهت آنها حرکت کنیم. این هدف در اینجا و امروز یک تحول و تغییر در درون جامعه ماست. این تغییر به معنی نفی آرمانها، اصول و چارچوبها، ساختارشکنی و شالوده شکنی نیست. اتفاقا تغییری که در این مرحله باید صورت گیرد، بازگشت به اصول و معیارهایی است که در انقلاب، نظام و قانون اساسی بوده است و لطمه دیده و می بیند، ولو با حسن نیت.
وی همچنین با اشاره به وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور گفت: امروز رقبای ما که ١٦ سال دیگر باید از همه آنها جلوتر باشیم، صدها میلیارد ذخیره ارزی دارند.
رئیس جمهور سابق کشورمان ادامه داد: همین اواخر این را شنیدم که دولت کویت تصویب کرده که یک ذره از سرمایههای ذخیره شده خود را در جهت هزینههای عمومی و بودجه به کار نگیرد و اگر هم میخواهد بگیرد از سودی که از ذخیرههای ارزی به دست میآورد باید هزینه کند. در حالی که در فروردین سال گذشته اعلام شد که ذخیره ارزی ٥ /١٤ میلیارد دلار است که ما با همین مبلغ دولت را تحویل دادیم! یعنی چیزی بر حساب ذخیره ارزی افزوده نشده است؟ حالا اگر بنا به گزارشی که بعدا اعلام شد، ١٠ میلیارد دلار دیگر اضافه شده باشد، با در آمد بالای ٢٠٠ میلیارد در ٤ سال گذشته که حدود ٤٨ میلیارد آن را اجازه داشتند در بودجه مصرف کنند حال بر فرض ١٠ یا ٢٠ میلیارد دلار هم از طریق غیر بودجه ای هزینه شده باشد، حدود ١٢٠-130 میلیارد دلار میبایست ذخیره ارزی داشته باشیم یا در جهات مناسب سرمایه گذاری شده باشد.
وی تاکید کرد: البته سخن من به هیچ عنوان این نیست که سوءاستفاده شده است، صحبت از سوء تدبیر است.
خاتمی در ادامه به بیان و بررسی موقعیت کنونی ایران در عرصه بینالمللی پرداخت و با طرح این سوال که " ملت بزرگ ایران آیا جایگاه خودش را در عرصه بینالمللی دارد؟ " گفت: مردم عادی ممکن است که برخوردها در فرودگاهها و فروشگاهها را ببینند که همین هم دور از شان ملت ایران است. من در بوشهر هم گفتم، ما نمیتوانیم تحمل کنیم که در هیچ نقطه دنیا به یک ایرانی از گل نازکتر گفته شده و توهین شود. اما مشکلات عمیقتر از این است. تاثیرگذاری که شما در دنیا داشتید، با تاثیرگذاری که در دنیا قبلا داشتید و نقشی که جمهوری اسلامی ایران میتوانست ایفا کند و الان میتواند ایفا کند، مقایسه کنید، دیروز ما را در مجامع بینالمللی بیشتر تحویل میگرفتند یا امروز؟
وی سپس با طرح این سوال که " چگونه باید تغییر ایجاد شود؟" اظهار کرد: کسانی که عقل و تدبیر دارند باید اولویت را تشخیص دهند، شرایط زمان و مکان را درک کنند و در عین پافشاری روی اصول و ارزشهای اصلی، امنیت، حرمت، پیشرفت و برخورداری کشور را تامین کنند.
سید محمد خاتمی با اشاره به برخی انتقادات مطرح شده از سوی اعضای ستاد انتخاباتی خود درباره گفتمان مهندس میرحسین موسوی گفت: در اینجا صحبتهایی شد که چندان به مصلحت نبود و جفای به عزیزی چون مهندس موسوی بود. ایشان میگوید "اسلام ناب"، ما هم میگوییم اسلام ناب و اتفاقا وقتی میگوییم اسلام ناب، یعنی اسلام مقابل تحجر و در مقابل اسلامی که طرفدار استبداد باشد و حرمت مردم را نگه ندارد و موافق پیشرفت جامعه نباشد، این اسلام، اسلام آمریکایی است. اسلام ناب، اسلامی است که در عین اینکه ظریف ترین و لطیف ترین ارزشهای اخلاقی را در جامعه تزریق و تقویت می کند، باعث پیشرفت و آزادی و آبادانی کشور میشود.
وی افزود: ایشان روی "عدالت" تکیه میکنند، مگر ما تکیه نمیکنیم؟ البته ممکن است تعریفها کاملا بر هم منطبق نباشد، برخی عدالت را در بعضی ابعاد میبینند، اصلاحات آن را همهجانبه میداند و با دادن حق هر ذیحقی به او تحقق پیدا میکند.
وی با بیان اینکه " استضعاف مثل استکبار بد است" اظهار کرد: به مستضعف باید توجه شود. حکومت باید به مستضعف برای رفع استضعاف توجه کند. این نقطه دقیقی است که ما به خاطر حمایت از مستضعفین، طرفدار استضعاف نیستیم تا این طور تلقی شود که هرجا پول و تولید و ثروت هست، بد است. نه! اینها باید باشد تا در سایه شان مستضعف را از استضعاف بیرون بیاوریم.
خاتمی در ادامه خطاب به منتقدان گفتمان مهندس موسوی گفت: پس میبینید در شعارهای اصولی اختلافی نیست. اصلاحات ما هم شفاف است .
رئیس بنیاد باران تصریح کرد: من گله نمیکنم، ولی برخی دوستان چطور حالا انتظار دارند که همه ایده آل های اصلاح طلبی یک شبه تحقق یابد؟ مگر ما در ٨ سال چقدر توانستیم ایده هایمان را تحقق ببخشیم؟ مگر همه سراغ من نمیآمدند و میگفتند که ما هیچ چیز نمی خواهیم و فقط می خواهیم که مملکت از این وضع بیرون بیاید و فقط تغییر ایجاد کنید؟
وی افزود: البته فقط تغییر کافی نیست، تغییر باید به گونهای باشد که حرکت ما را در مسیری که قبول داریم تسهیل کند، ولی ایدهآلی و توهمی فکر نکنیم، هرکسی که به صحنه بیاید، ما به صددرصد اهداف مان نمیرسیم. من همین الان بگویم که اگر مردم فکر میکنند هر حکومتی، ولو پیامبر اکرم(ص) در راس آن باشد، میآید و یک شبه مشکلات را حل می کند، اشتباه میکنند.
خاتمی اظهار کرد: من هشدار میدهم که چه این دولت تداوم یابد و چه دولت جدید بیاید، سال آینده تورم و مشکلات جامعه از چیزی که الان هست بیشتر است.
وی اظهار داشت: جناب آقای موسوی از عزیزان ماست و از افراد شناخته شدهای است که همه میدانیم، جناب آقای کروبی هم از بزرگان و دوستانی است که واقعا همیشه در همه عرصه ها حضور مسئولانه، آگاهانه و شجاعانه داشتهاند. اینها سرمایههای ما هستند.
رئیسجمهور سابق کشور یادآور شد: چقدر ما سینه چاک میکردیم که مهندس موسوی وارد صحنه شود، حالا آمده، آقای کروبی هم آمده و هر دو هم بزرگوارند، اما در درجه اول خطاب من به این عزیزان که با هر دو آنها ملاقات دارم و خواهم داشت این است که ما فکر کنیم که هر کاری انجام می شود، انشالله نتیجهاش باید به نفع مردم؛کشور و اصلاحات و جلوگیری از تشتت آراء باشد.
خاتمی سپس به انصراف خود از کاندیداتوری و برخی نقلقولهایی که علت اصلی انصراف او را پیغامهایی از سوی برخی شخصیتها میدانند، اشاره کرد و گفت: بنده واقعا از بعضی از این حرفهایی که زده میشود تعجب میکنم که گفته میشود به بنده پیغامهایی داده شده است که کنار بروم آیا لازم است بنده قسم بخورم که اینگونه نبوده است؟ واقعا اینگونه نبوده است.
وی افزود: یا گفته میشود که گفتهاند تا یک نفر دیگر وارد شود و در مقابل ما قرار بگیرد. این حرفها اصلا دور از شان ماهاست. اصلا مگر میشود تصور کرد که بنده و مهندس موسوی با یک بازی که سرنخ آن دست دیگران باشد به صحنه آمده باشیم؟ اصلا یکی از علل کنار رفتن من این بود که آقای مهندس موسوی یک شخصیت اخلاقی نجیب شریف است، من هم مشهور به اخلاقی بودن هستم و اینجا احساس میکردم که رقابت بر سر قدرت است. میگفتند که تا شب انتخابات صبر کنید، ولی به مردم چه بگوییم؟ بگوییم که وارد صحنه بشوید و در آخر معلوم نیست بیاییم! این بازی کردن با افکار مردم نیست؟
رئیس بنیاد باران ادامه داد: نکته دیگر اینکه، بنده به غلط یا درست، به حق یا نابحق، بیشتر برای اصلاحات جنبه نمادین دارم. من رای واقعی اصلاحات برای شخص خودم را برای اصلاحات میخواستم. هر عاملی که باعث شود، آن رای شکسته شود، شکست اصلاحات است. اصلاحاتی که با ٥١ درصد موفق شود، پیروزی را در خود ندارد زیرا به هر حال از روی افراد محاسبه میشود.
وی با تاکید بر اینکه " ما حق نداریم این تلقی را ایجاد کنیم که اصلاحات رای بالا ندارد" اظهار کرد: البته همه دوستانی که در صحنه هستند شایستگی دارند، بنده هم حق ندارم آن چیزی را که واقعی است، باعث شوم تا خلاف واقع تلقی شود و استدلالهای آقای موسوی کاملا برای من قانع کننده است و البته بعدها وقت هست که بحث کرد.
وی تصریح کرد: امروز فقط باید به پیروزی فکر کرد و این با حضور مردم و به خصوص جوانان ممکن است. این لحظه بسیار حساسی است و نیز دوستانی که الان در صحنه هستند باید تدبیر کنند. تاریخ ما را نخواهد بخشید اگر بار دیگر دچار اشتباهی شویم که بعد بگوییم کاش جور دیگری میشد.
خاتمی با بیان اینکه " بنده نسبت به آینده هم بسیار خوشبین هستم" ادامه داد: فرصتها کم به دست میآید. اصلا دیپلماسی درست، شناخت درست فرصتها و استفاده خیلی فوری و دقیق از آنهاست. زیرا در عرصه سیاسی فرصتها از بین نمیروند و تبدیل به تهدید میشوند. مطمئنا اگر تغییر رخ دهد فضا برای فعالیت شما در عرصههای مختلف بازتر خواهد بود.
نظر شما